Blog

Smrteľná diagnóza na "F"

cat-3049098_960_720
27781797_1677004288988679_103728000_n
27721473_1674215479267560_843427997_n

Opisy pri mačkách hľadajúcich si domov začínajú vždy podobne. Vek, informácia o vykonanej veterine, hygienické návyky… V rámci tej veteriny sa objavuje aj informácia o teste na FeLV a FIV. Mačacia leukémia a mačací AIDS – dve smrteľné ochorenia mačiek, ktoré sú infekčné a prenosné na iné mačky. Stretávame sa s nimi už niekoľko rokov a situácia na uliciach Zvolena sa rapídne zhoršuje.

Preto sme sa rozhodli opísať bolesť a smrť, ktorá nenápadne ovládla naše ulice. Pred rokmi, keď sa začali robiť testy na tieto ochorenia, sme našli oblasti, kde sa ochorenie vyskytuje a postupuje do susedných lokalít. Podstata problému nie je len choré zviera, ale spočíva najmä v ďalšom prenose ochorenia. Pokiaľ sa ochorenie neodhalí, prenos pokračuje a ochorenie sa šíri na ďalšie mačky. Začalo to výskytom v záhradkárskej oblasti Stráže nad Zvolenom, na Sídlisku Sekier, na Zlatom Potoku. Dnes nám ochorenie postúpilo cez sídlisko Zvolen Západ až do centra – srdca mesta. Neúprosne útočí aj na srdcia tých, ktorí pouličným mačkám pomáhajú.

Aký je priebeh ochorenia u mačky na ulici? Vieme, že ochorenie zhoršuje a urýchľuje stres. Na ulici sa mu však nedá vyhnúť. Autá, ruch ulice, psy, ruje, obdobie kotnosti, starostlivosť o mačatá a neustály boj o jedlo. Takýto je život pouličnej mačky. Ochorenie sa rýchlo rozvíja a samozrejme prenáša ďalej. U ochorenia FIV sú to rôzne infekcie, s ktorými zviera bojuje a žije mesiace aj roky. Ochorenie FeLV je v poslednom štádiu kruté a mačka prežíva veľké bolesti. Môžeme ho prirovnať k ľudskej rakovine, ale v prípade mačky bolesti sprevádzajúce ochorenie netlmia žiadne analgetiká. Čaká ju len krutá a bolestivá smrť.

Aký je priebeh ochorenia u mačky v depozite či v útulku? Ani v depozite sa stresu rozhodne nedá vyhnúť. Do kolektívu prichádzajú nové jedince, čo vždy prinesie nielen množstvo stresu, ale aj nové ochorenia. Takéto mačky so zníženou imunitou si samozrejme ochorenia odovzdávajú a sú priebežne liečené na to, čo sa práve vyskytne. Čakajú na svoju šancu na domov, ktorá neprichádza, a v mnohých prípadoch sa ho ani nedožijú. Kocúrik, ktorého sme kastrovali 18.4.2017 a umiestnili v depozite s dg FeLV, prežil len 3 mesiace. Veríme, že kocúrikovia Micík a Čert, FIV pozitívni, budú mať viac šťastia. Odovzdali sme ich do depozitu v Českej republike v novembri 2017. Mačiatka Pá a Pí z OZ Mačky Zvolen s ochorením FeLV diagnostikovaným v rannom štádiu prežili rok v dočasnej opatere a domova sa nedožili.

Aký je priebeh ochorenia u mačky umiestnenej v domácnosti? Pokiaľ je prostredie pokojné a pohodové, je šanca, že mačka prežije spokojne aj niekoľko mesiacov, či dokonca rokov. Záleží od fázy a rozvinutia ochorenia a od podmienok umiestnenia. Ideálne je umiestnenie jedináčika či maximálne dvoch mačiek s rovnakou diagnózou. Práve v takýchto podmienkach prospievajú napriek ochoreniu FeLV už niekoľko rokov mačičky Saskia a Mimóza. Vhodný domov sa však hľadal veľmi dlho.

Už sme naznačili, že takto choré zvieratá sú znevýhodnené pri hľadaní domova. Sú to v podstate najťažšie adoptovateľné mačky. Napíšme si aj dôvody, prečo ľudia odmietajú prevziať zodpovednosť za takto chorú mačku a poskytnúť jej domov.

Ľudia chcú mať zdravé zviera. Napriek tomu, že mnohí logicky dávajú prednosť „zdravému zvieraťu“, nelogicky nakupujú zvieratá od množiteľov z inzertných portálov. Práve tam, pri množení zvierat s vidinou zisku, dochádza k predaju a kúpe zvieraťa s rôznymi ochoreniami. Takéto zvieratá nie sú mnohokrát ani odčervené, očkované a o doplnkových vyšetreniach môžete len snívať. Logika veci nám tu nefunguje.

Ľudia majú obavy zo zvýšených nákladov na veterinárne ošetrenie. Tieto obavy, či financovanie veterinárnej starostlivosti nebude nad možnosti majiteľa, nie sú neoprávnené. Samozrejme si to treba dobre uvážiť, ale rovnako platí to, čo sme uviedli predtým Ak kúpite lacnú mačku vo vreci bez preukazu pôvodu a základnej veterinárnej starostlivosti, nebudete sa stačiť diviť, ako to prevetrá vašu peňaženku.

Obavy zo straty domáceho miláčika a citovej ujmy sú na mieste. Je to asi najväčšie bremeno, ktoré musí nový majiteľ uniesť. Musí rátať už vopred s citovou ujmou a viac sa vcítiť do situácie zvieraťa ako sa obávať svojho smútku z jeho straty. Vzácni ľudia, ktorí to sú ochotní podstúpiť, a je ich žalostne málo.

Ľudia už majú mačky a ochorenie je prenosné. Nechcú predsa ohroziť svoje zvieratá.

Zatiaľ kým sa zdĺhavo hľadá umiestnenie, čas sa vlečie a mnoho zvierat sa domova ani nedožije. V depozitoch ich izolovať jednotlivo nie je možné. Čakajú, chorľavejú, umierajú. Prekladanie problému na plecia depozitov, kde sa starajú viac ako o 80 mačiek, nie je žiadne riešenie. Párkrát sa ozvú aj záujemcovia, ktorí nie sú vhodní a nedokážu zabezpečiť potrebnú starostlivosť. Čas sa vlečie a nie je možné prijať iné zdravé mačky či mačatá, ktoré by to akútne potrebovali. Nemôžete, pretože ste sa rozhodli venovať energiu a financie na liečenie nevyliečiteľného a záchranu nezachrániteľného.

Znie to tvrdo a mizerne, ale potrebovali sme už napísať, aká je situácia v našom najbližšom okolí. Ochorenia FF sa vyskytujú stále častejšie. Dôvodom je ich ľahký prenos u pouličných mačiek a neustále sa zbavovanie zodpovednosti za zviera vyhodením na ulicu. Pribúdajú ďalšie lokality s výskytom týchto ochorení. Povedzme si, aký je odborne aj ľudsky správny postup. Pri diagnostikovaní ochorenia je odborne správne konštatované, že zviera je smrteľne choré a infekčné a je správne jeho eutanazovanie. Za túto vetu nás budete nenávideť, ale aj tak sme ju napísali. Nie je správne ho kastrovať a vrátiť na ulicu. Nie je to správne z odbornej ani ľudskej stránky. Dôvody sme si vysvetlili, ale zopakujeme ich: prenos a šírenie ochorenia a pomalá smrť v bolestiach na ulici. Vo vyspelých štátoch to upravujú platné predpisy a zákony.

Tu sa už dostávame ku konkrétnym dvom prípadom kocúrikov z ulice. Jeden z okrajovej štvrte, druhý priamo z centra mesta. Oba prípady nám nahlásili obyvatelia Zvolena. Prvý bezvládne ležal v kríkoch. Nedokázal sa už hýbať. Po jeho prevzatí bol na veterinárnej ambulancii potvrdený zlý zdravotný stav, zranenie, vychudnutie a bezvládnosť. Urobil sa test na FeLV a FIV a bol POZITÍVNY NA OBE OCHORENIA. Kocúrik bol eutanazovaný. Nikdy predtým, sme takýto prípad nemali. V jeho okolí sa nachádzali ďalšie pouličné mačky. O pár mesiacov neskôr nás požiadali o pomoc pre druhého kocúrika v inej lokalite a situácia sa opakovala. Test pozitívny na obe ochorenia, zlý zdravotný stav a eutanázia. Fotky a výsledky oboch zverejňujeme.

Poznáme naše mesto svojim vlastným spôsobom. Tak ako ho niekto pozná cez kaviarničky či pamätihodnosti, my ho poznáme podľa „výskytu ochorení“. Pri prijatí novej mačky sa na ambulancii vykoná test a v súvislosti s lokalitou ho nespochybňujeme. Postačí to však na tak závažné rozhodnutie? Test v laboratóriu by stál 103,00 € a výsledky by boli za 1 až 3 dni. Viete si predstaviť, že namiesto 10,00 € by sme u každej mačky uhrádzali 103,00 €? Napríklad aj pri kastračných akciách. Žiaľ, nie je to reálne. O živote a smrti rozhoduje lokalita, test na ambulancii a zdravotný stav zvieraťa.

To, že sa o niečom nehovorí a nepíše, neznamená, že to neexistuje. Rozhodli sme sa prelomiť bariéru mlčania a otvoriť túto tému, napriek tomu, že očakávame aj negatívne reakcie. Všetko zachrániť nedokážeme. Nechceme však ohrozovať ďalšie mačky v uliciach mesta. Môžete pomôcť len tak, že mačkám s diagnózou na „F“ ponúknete vhodný domov. Urobíte to?

Podrobnejšie informácie o ochorení

FeLV – vírusová leukémia mačiek je choroba vyvolaná vírusom zo skupiny retrovírov a spôsobuje u mačiek poruchu obranyschopnosti a nádorové bujnenie. Ide o nákazlivé ochorenie zvyčajne končiace smrťou.Tento vírus je špecifický pre mačky a nebol preukázaný prenos na iné zvieratá alebo na človeka.

Prejavy a klinické príznaky: poruchy imunity, chradnutie, zväčšené lymfatické uzliny, zápaly sliznice ústnej dutiny, uší, kože, respiračná infekcia, hnačka, nádorové bujnenie orgánov, leukémia

Príznaky FeLV nemusia byť špecifické. Mačka celkovo chradne, môže mať zväčšené uzliny, môže tiež trpieť na rôzne zápalové ochorenia (dutina ústna, zvukovod, koža). V neskoršom štádiu sa pridružujú nádorové ochorenia rôznych orgánov, rozvíja sa leukémia. Vírus zasahuje všetky telesné sústavy. Vyvoláva stratu imunity s následnými druhotnými infekciami. Infikované kotné mačky neprejavujúce príznaky ochorenia porodia buď predčasne, alebo sa im narodia mŕtve plody, prípadne mačiatka takmer okamžite hynú. Môžeme ju prirovnať k ľudskej rakovine.

Prenos: kontaktom, pohryzení, slinami, zo spoločných misiek, placentárne aj mliekom

Inkubačná doba: 8 týždňov po stretnutí s vírusom – vylučovanie slinami, mliekom, močom

Terapia: Nie je známa účinná terapia. Pri podozrení na ochorenie je potrebné zviera oddeliť od ostatných mačiek a tiež oddeliť mačky, ktoré s ňou prišli do styku. Liečia sa sekundárne infekcie, pričom ich liečba vedie k predĺženiu života mačky aj na niekoľko rokov a zmierňujú jej utrpenie. Mačky s pozitívnym testom na FeLV sa nesmú vakcinovať proti tomuto ochoreniu ako ani proti iným chorobám pre nedostatočnú schopnosť tvorby protilátok.

Prevencia: Prevencia spočíva v oddelení chorých zvierat od zdravých. Je potrebná karanténa a krvný test nových zvierat v domácnosti. Dôležitá je vakcinácia, ktorá patrí medzi doplnkové očkovania. Očkujú sa zdravé zvieratá, ktorým bol bezprostredne pred očkovaním urobený krvný test s negatívnym výsledkom.

FIV – vírusová imunodefiencia mačiek, hovorovo „mačací AIDS“, je infekčná choroba postihujúca mačky.

Vírus FIV sa nachádza v krvi, slinách, mledzive a mlieku. Vo vonkajšom prostredí nie je stabilný. Prenos infekcie sa uskutočňuje preto priamym stykom medzi mačkami. Pohlavný prenos vírusu nebol dosiaľ preukázaný. Mačiatka sa môžu infikovať už v maternici, počas pôrodu, slinami, mledzivom alebo mliekom. Relatívne častejšie dochádza k nákaze u kocúrov pri bitkách o teritórium.

Prejavy a klinické príznaky: opakované bakteriálne, plesňové infekcie, zväčšené lymfatické uzliny, zápaly ďasien, kože, hnačky, zápaly očných spojiviek, teploty, nádcha, glaukóm, nádory, neurologické abnormality, nutkavé pohyby, strach, agresivita. Vírus spôsobuje zníženú obranyschopnosť mačky, následkom čoho môžu organizmus napadnúť bežné bakteriálne alebo plesňové infekcie. Fázy ochorenia:

  1. Niekoľko týždňov po nákaze sa u mačky prejavujú horúčky, nechutenstvo, zväčšené lymfatické uzliny, ktoré časom ustúpia.
  2. Mačka je klinicky zdravá, je však prenášačom vírusu.
  3. Postupne sa rozvíjajú príznaky – nechutenstvo, nádcha, dýchacie problémy, chronické kožné problémy a pod.
  4. Častejší výskyt chorôb a ich ťažší priebeh, nereagovanie na bežný spôsob liečby a následné uspanie zvieraťa.

Prenos: priamym stykom mačiek, zvlášť pri poraneniach, placentárne a po pôrode

Inkubačná doba: mesiace až roky

Terapia: Zatiaľ neexistuje spoľahlivá liečebná metóda vedúca k vyliečeniu mačacieho AIDS, choré mačky však pri dobrej starostlivosti môžu prežiť niekoľko plnohodnotných rokov. Postihnuté zvieratá treba izolovať od ostatných kvôli riziku prenosu choroby. Nie je potrebné mačku usmrtiť hneď po diagnostikovaní choroby, mačka dokáže pri vhodnej starostlivosti prežiť s vírusom aj niekoľko rokov. Z našej praxe poznáme mačku, ktorá sa s týmto ochorením dožila 17 rokov. Hneď ako sa začnú prejavovať dlhotrvajúce sekundárne infekcie a zviera trpí, treba zvážiť eutanáziu. Terapia spočíva najmä v priebežnom liečení sekundárnych infekcií, chovaní zvieraťa v podľa možnosti čistom a nestresujúcom prostredí, pravidelnej kontrole krvných výsledkov a prípadná chemoterapia.